donderdag 2 februari 2012

Compliance Award voor De Nederlandsche Bank

De Compliance Award 2011 is toegekend aan het DNB expertisecentrum Cultuur, Organisatie en Integriteit vanwege de innovatie die zij hebben ingezet en hun moed om het onderwerp cultuur te incorporeren in het toezicht.

Nationale Compliance Award 2011 PrijsDNB heeft erkend dat in het toezicht niet meer alleen gekeken kan worden naar kwantitatieve kenmerken maar dat de kwalitatieve kenmerken evenzeer belangrijk zijn. De keuze om cultuur in het toezicht te betrekken is niet eenvoudig. Er is veel weerstand. Cultuur is immers een vaag en weinig concreet onderwerp. Hoe kun je dit vatten in het toezicht? DNB heeft besloten om aanvullende expertise binnen te halen die ten aanzien van dit onderwerp noodzakelijk is: psychologen en organisatiesociologen maken sinds een tijd deel uit van het expertisecentrum.

De verschillende thema-onderzoeken dragen bij aan het toezicht op cultuur. Alhoewel het nu nog voor veel toezichthouders, financiƫle ondernemingen en compliance officers onwennig is, zal cultuur steeds belangrijker worden in het doorlopend toezicht. Dit is mede te danken aan het baanbrekende werk van het expertisecentrum. Zij publiceren regelmatig en zijn vaak vertegenwoordigd als spreker over dit onderwerp. Het zou dan ook een goede aansporing moeten zijn naar de compliance community om deze richting ook op te gaan in onze ontwikkeling als beroepsgroep.

logo Nederlands Compliance InstituutDNB expertisecentrum Cultuur, Organisatie en Integriteit
Vijf divisies van DNB zijn ingericht om de uitvoering van het toezicht in Nederland verder vorm te geven. Het Expertisecentrum Cultuur, organisatie en integriteit van DNB werkt cross-sectoraal voor deze divisies en heeft naast de verantwoordelijkheid van complexe toetsingen de taken integriteit en gedrag & cultuur.

De experts ontwikkelen nieuwe toezichtmethoden en adviseren bij lastige dossiers. Met dit initiatief voor het toezicht op gedrag en cultuur van ondernemingen loopt DNB voorop in het internationale toezichtland.

De Nationale Compliance Award is een intiatief van het Nederlands Compliance Instituut.

Geen opmerkingen: