dinsdag 12 juni 2012

Het Pensioen van de toekomst

De tijd dat we veertig jaar bij dezelfde organisatie werken, is voorbij. Onze pensioenen zijn daar echter wel op gebaseerd. En volgens dat principe bouwt iedereen zijn oudedagsvoorziening op dezelfde manier op; veel ruimte voor individuele wensen is er niet. Dat is niet meer van deze tijd. Het is daarom hoog tijd voor een nieuw pensioenstelsel. Maar hoe moet dat eruit zien?

Het verouderde collectieve stelsel heeft één enorm voordeel: werknemers hoeven weinig te beslissen. Een nieuw individueler stelsel waarbij werknemers allerlei keuzes hebben zodat hun oudedagsvoorziening beter aansluit op hun behoeften, heeft consequenties. Het betekent vooral dat we rekening moeten houden met menselijk keuzegedrag.


Mensen zijn niet betrokken bij pensioen. Dat is niks nieuws, maar wel een belangrijker punt als mensen meer keuzes moeten maken. Uit onderzoek blijkt dat mensen zich significant vaker gaan verdiepen, indien de communicatie over pensioen op hun persoonlijke situatie is toegesneden. En die is voor een 25-jarige anders dan voor een 55-jarige werknemer. Met een goede begeleiding kunnen werknemers worden geholpen zinvolle beslissingen over hun pensioen te maken.

Een nieuw pensioenstelsel is niet volgende week gerealiseerd. Op basis van eerder genoemde wensen zijn innovaties van het huidige stelsel mogelijk. Nominale pensioenen met voorwaardelijk indexatiebeleid moeten naar een koopkrachtgegarandeerd pensioen met een ingebouwde verlaging van het niveau bij hogere leeftijd. De traditionele DB regeling moet een twee bouwstenenstructuur worden waarbij premie wordt verdeeld in uitgestelde lijfrente en een collectief beleggingsfonds. Bij de derde generatie DC kunnen werknemers voorkeuren voor hun pensioenambitie en pensioenrisico aangeven zonder in beleggingstechnische details te vervallen. Zo wordt pensioen begrijpelijk en relevant gemaakt voor mensen van nu en straks.

Gaston Siegelaer, Service Line Leader DC Investments bij Towers Watson, schreef in Pensioen Bestuur & Management een uitgebreid artikel over de toekomst van pensioenen. ´Pensioen voor mensen van nu en straks´ is hier te lezen:

http://www.towerswatson.com/assets/pdf/7257/PBM-3-pag-30-31.pdf

Geen opmerkingen: