donderdag 13 september 2012

Deel 2 Uit de week van Gerard Pater, Towers Watson

Deel 2 in de serie Uit de week van … van Gerard Pater, senior consultant Risk Consulting & Software bij Towers Watson. 45 jaar, woont tussen de weilanden en fruitbomen. Wil met spelletjes altijd winnen en heeft dat in zijn werk ook wel, maar pas nadat hij zich ervan verzekerd heeft dat er lekker is samengewerkt en de klant tevreden is


Waarin verschilt het werken bij een consultancybureau met het werken bij een verzekeringsmaatschappij? ´Dat is een vaakgestelde vraag. Heel eerlijk zit er niet eens zo´n groot gat tussen beide werelden als weleens wordt verondersteld´, meent Gerard Pater van Towers Watson. ´Ik heb met veel plezier 20 jaar bij levensverzekeraars gewerkt, maar wilde vier jaar geleden een nieuw facet toevoegen: werken met klanten terwijl je toch ook met je vak bezig blijft.´

Maar mijn rol is nu wezenlijk anders. Ik werk nu voor mijn klanten en heb de ene keer een controlerende en de andere keer een adviserende rol. Dat is een grote verantwoordelijkheid. Er gebeurt veel in de verzekeringswereld, met name de invoering van Solvency II springt er uit. Dat vraagt niet alleen voor een juiste weergave van de cijfers, het levert ook op strategisch niveau een heel nieuw raamdenkwerk op waaruit nieuwe, deels versimpelde producten ontstaan. Bepaalde producten worden geschrapt, er worden alternatieve herverzekeringsconstructies uitgedacht of zelfs de verkoop van een hele portefeuille komt aan de orde. 

Het is voor verzekeraars cruciaal om in te spelen op de veranderende omgeving, zeker gezien de stand van zaken in de huidige levenmarkt, met onderwerpen als de woekerpolis, een slechte woningmarkt en bankproducten die eenzelfde fiscale behandeling als levensverzekeringen krijgen. Het is voor ons een uitdaging onze klanten te helpen met het vinden van een balans tussen het voldoen aan de nieuwe vereisten en het inspelen op de impact van Solvency II. 

Ik praat veel met onze relaties over deze en andere actuele ontwikkelingen. Zo sprak ik vanochtend nog met een klant over de ´parallel run´ van DNB. Hoe moet de klant de regels interpreteren, hoe gaat de markt er mee om en hoe moet er gehandeld worden?
Waar ik naar op zoek was, heb ik hier gevonden: adviseren vanuit een expertisecentrum met zicht op de hele markt, dat is toch anders dan adviseren vanuit een interne rol.
 

Geen opmerkingen: