donderdag 20 september 2012

Programma Actuarisdag 2 oktober 2012

Op 2 oktober aanstaande wordt de eerste Actuarisdag 2012 georganiseerd,in het NBC in Nieuwegein.

Het programma:


09.30 Start Actuarisdag 
10.00 1e ronde workshops - De Kuster / Rajaram
11.00 2e ronde workshops - Van Dedem / Boon
12.00 Uitgebreide lunch
13.30 Uitreiking Actuaris van het Jaar Prijs
14.00 Lezing George Möller
15.00 Korte pauze
15.15 Lezing Roger Laeven
16.15 Dankwoord en start uitgebreide borrel
18.30 Afsluiting

 
De workshops

Risico beheersing voor Pensioenfondsen door Coenraad van Dedem

Vanuit zijn rol als secretaris van de Werkgroep Integriteit Pensioenfondsen en zijn jarenlange ervaring in het managementteam van Fortis Nederland heeft Van Dedem een sterke visie op risicobeheersing voor pensioenfondsen in een sterk veranderende omgeving ontwikkeld. Hij maakt inzichtelijk dat vertrouwen en integriteit daarin een cruciale rol spelen en vertaalt dit naar de consequenties voor de actuariële beroepsgroep. Coenraad van Dedem is secretaris binnen de Werkgroep Integriteit Pensioenfondsen onder voorzitterschap van prof. J.M.G. Frijns. 

Het nieuwe pensioenverhaal door Peter de Kuster

In het nieuwe pensioenverhaal toont De Kuster deelnemers hoe zij een richting en de financiële zekerheid kunnen vinden om het leven te leiden dat zij werkelijk willen. Te beginnen met nu. De Kuster gaat in op de 5 grote pensioenmythes; 1. Leeftijd 65 is oud, 2. Pensioneren betekent niet werken, 3. Je moet pensioneren om te gaan doen wat jij wilt; 4. Pensioneren is een economische gebeurtenis, 5. Een leven van gemak is het ultieme pensioendoel. De Kuster toont op beeldende en humorvolle wijze aan dat pensioneren onderdeel is van ongoing life planning en laat de deelnemers zien hoe ze de vrijheid kunnen bereiken om hun eigen doelen te behalen en een gevoel van balans in hun leven krijgen, ongeacht hun leeftijd. Peter de Kuster is ondernemer en werkt voor klanten als ABN AMRO, Ahold, Unilever, Robeco, Virgin en Towers Watson. 

De Actuaris als… ketenmanager?! door Premindra Rajaram

“De wereld bij Verzekeraars verandert snel: Solvency II eist dat de bedrijfsvoering als keten wordt ingericht; dit betekent dat Commercie, Operations, IT, Actuariaat, Risk en Finance worden geacht met elkaar samen te werken; op dit moment is het “vertrouwen” tussen de verschillende departementen vaak zoek; er is een roep naar een keten “regisseur”, iemand die leiding kan nemen over de keten.” Rajaram is van mening dat de Actuaris de beste papieren heeft om deze rol als regisseur / ketenmanager te vervullen en legt uit waarom en hoe dit te verwezenlijken. Premindra Rajaram is Actuaris en gespecialiseerd in Business Strategy en Solvency II. 

Effectief communiceren voor Actuarissen door Erik Boon

Naast kennis en ervaring zijn vaardigheden (soft skills) erg belangrijk in de functie van actuaris. Meer en meer wordt er van de beroepsgroep verwacht dat ze hun kennis en ervaring effectief kunnen inzetten in vergaderingen, presentaties en adviesgesprekken met diverse stakeholders. Boon geeft in deze inspirerende workshop praktische inzichten in de benodigde communicatieve vaardigheden in de dagelijkse praktijk van de actuaris. Boon laat aan de hand van een korte persoonlijkheidstest (gebaseerd op DISC) zien hoe deze vaardigheden verder ontwikkeld kunnen worden en wat het de actuaris oplevert wanneer hij deze vaardigheden beheerst. Erik Boon is gecertificeerd coach en trainer voor financieel gerelateerde beroepen.

 
De sprekers

George Möller

George Möller is voorzitter van de raad van toezicht van de AFM. Daarvoor was hij onder andere CEO van Robeco en topman van AEX en Euronext. In 2003 had Möller zitting in de commissie-Tabaksblat, die een code voor goed ondernemingsbestuur in het leven riep. Deze captain of industry heeft vanuit verschillende rollen te maken gehad met Riskmanagement en heeft hier een heldere mening over. Recent is zijn boek uitgekomen: Banking on Ethics (Waardenloos) waarin hij het belang van ethiek in de financiële wereld bespreekt.


Roger Laeven

Roger Laeven is hoogleraar verzekeringseconomie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is expert op het gebied van financieel risicomanagement. Laeven ontwikkelde en implementeerde, met een groep internationale experts, modellen en technieken voor het in kaart brengen van financieel besmettingsgevaar en systeemrisico. Met zijn onderzoekgroep speelt hij een actieve rol in het debat over de nieuwe architectuur voor regulering en supervisie van verzekeraars en pensioenfondsen.

 
 
NB. PE Punten zijn aangevraagd bij het Actuarieel Genootschap.

Geen opmerkingen: