vrijdag 1 november 2013

De zin en onzin van Risk Management

Risk Management had de crisis niet kunnen voorkomen, maar de gevolgen waren wel minder ernstig geweest. Vergelijk het met een rookmelder. Die geeft een gevoel van veiligheid maar behoed je niet voor brand. Zo kijk ik ook naar Risk Management. Het dwingt je na te denken over de risico´s die de organisatie loopt en maakt het management bewust van de keuzes die ze maken. Maar het is geen garantie voor een onbezorgde toekomst.

En er zit ook een gevaar in. Als het vermijden van risico´s doorslaat, wordt Risk Management onzinnig. Neem de verzekeraar die het 'derisken' van de assetportefeuille tot in het extreme doorvoert en er vervolgens achterkomt dat het rendement gedaald is tot nul. Ondernemen gaat nu eenmaal niet zonder risico´s.

Aan het woord is Jan-Huug Lobregt, partner bij PwC. Zij helpen organisaties met de inrichting van een effectieve Risk Management organisatie. ´Essentieel daarbij is dat Risk Management geïntegreerd wordt in de business. Je ziet nu nog te vaak dat het op zichzelf staat. Een stafafdeling die rapporten produceert. Om dat te bewerkstelligen is het van belang dat het management weet waar ze op wil sturen. IFRS, Embedded Value, ALM, interne of standaard model? Welke rapportages wil je nog wel en welke niet meer ontvangen?

Riskprofessionals zijn gemiddeld circa 80% van hun tijd bezig met het opleveren van rapportages. Door keuzes te maken wordt het mogelijk meer tijd te besteden aan analyse. Want eigenlijk zouden de verhoudingen andersom moeten liggen en zouden riskprofessioansl 70% van hun tijd bezig moeten zijn met het analyseren van de uitkomsten en deze vertalen naar handvatten voor de business.
Daar ligt de echte uitdaging, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een betrouwbaar risk dashboard en het management te helpen om meer in scenario´s en trends te denken.

Maar ook in het inzichtelijk maken hoe bijvoorbeeld een belegger, productontwikkelaar, jurist of schade acceptant gecontroleerd met risico´s kan omgaan. Zo´n geïntegreerde aanpak van Risk Management in de business is de beste garantie dat 'de brandmelder tijdig afgaat'!


 Jan-Huug Lobregt is een van de sprekers tijdens de 2 daagse conferentie Risk Forum Verzekeraars op 20 en 21 november in Amsterdam, 12 PE punten te behalen.

Geen opmerkingen: